28. Jul, 2015

Moster Magda födelsedag 28 juli

Idag fyllde min moster Magda år.Samma dag som pappa dog. Magda var mammas syster och levde hela sitt vuxna liv i Värnamo. Hon ligger begravd på den judiska kyrkogården nära Mamma och pappa.Det finns ett bild på Magda som ung i bilder på sidan perl-lebovits.simplesite.com. Mer beskrivet i boken Varför händer det mig? av Perl Lebovits. Magda överlevde koncetrationläger med min mamma och deras sstorasyster Jölan. Det var Magda som peppade mamma att orka med dödsmarchen. Mamma säckade ihop flera gånger. Jag tror hon höll ett öga på mamma hela tiden även i början i Sverige. De kom med vita bussarna från Hamburg med båten över till Malmö. På båten fick de havregrynsgröt med honung och vispgrädde. Många dog under båtfärden och ligger begravda i kyrkogården i Malmö.
De fick vara i karantän och därefter forslades de vidare till ett läger i Hälsingland. Läs mer i boken.

15. Jul, 2015

Vision barn och barnbarn till koncentrationslägerfångar

Autism i tredje generationen till morföräldrar som överlevt koncentrationsläger.benji-leb.simplesite.com samt andragenerationare och ensamstående mammor med föräldrar som överlevt koncentraionsläger som har barn med autism piaalife.simplesite.com

Bakgrund till boken Varför händer det mig?

Jag har skrivitt en kort bok som är pusselbitar från mina första trettio år. Det är korta noveller om mammas och pappas berättelser från deras barndom och sedan koncentrationslägervistelser till de befriats. De ville att jag skulle skriva en bok och mamma började redan berätta för mig när jag bara var fyra år gammal. Sedan har jag skrivit om min barndom väldigt avskalat fram till jag flyttade med en bebis och var skild.
Boken ska stötta andra generationare till föräldrar som överlevt koncentrationsläger. Det finns väldigt litet stöd for oss som bara fått ta emot alla hemskheter.

Dessutom belyser jag hur svårt det är för en ortodox flicka att bestämma över sitt eget liv. Pappan dominerar helt och därefter hennes man. Hon får inte ens initiera en skilsmässa. I mitt fall fick det stora konsekvenser. Jag önskar att jag slapp denna erfarenhet men vill bespara mina medsystrar samma lidande. Gift er inte ortodoxt med rabbinatet som er domstol. De bestämmer över dig och ditt liv, t o m över din kropp. Dessa sedvänjor passar inte in på 2000-talet. I bildspelet ovan är det ett foto av min morfar.där ser ni hur lik mein mamma är sin pappa. Sedan ett foto på Magda,min moster och mammas mellan syster.Pappa spelar fiol och barnet är jag som liten. Perele som jag kallades. Lilla pärlan.

Det är viktigt att boken inte hetsas mot vår folkgrupp. Det har varit tillräckligt med antisemitism.Vår grupp beter sig inte bättre än någon annan folkgrupp och jag förstår inte varför många tror att de är utvalda. Så  illa som jag och min son blivit behandlad av min folkgrupp vill ingen bli utsatt för.Det är dags för en omfattande förändring i frågan. Jag har valt att skriva som pseudonym då jag varit utsatt för stora påfrestningar både av min egen folkgrupp men även av andra. Tacksam för visad förståelse. Köp boken och recensera den. Tack Perl Lebovits  Kopieringskyddat och får inte kopieras var sig bild eller text. PL.